Elektrische borstgordel

Voor wie?

De elektrische borstgordel is ontworpen voor mensen met een zeer beperkte rompbalans, die niet zelfstandig in een stabiele en ontspannen houding kunnen zitten.

Voorbeeld van mogelijke ziektebeelden* zijn:

  • Gebruikers met een hoge dwarslaesie
  • Cerebro Vasculair Accident (CVA)
  • Gebruikers met verminderde proprioceptie en/of bij een epilepsie (insult)

Stabiel zitten voor mensen met een beperkte rompbalans

De borstgordel biedt de romp een stabiele en passende ondersteuning. De gordelspanning is nauwkeurig instelbaar via het besturingssysteem van de rolstoel, zodat de gordel optimaal aansluit op het lichaam van de individuele gebruiker. Het is mogelijk om de romp en armen meer bewegingsvrijheid te geven, bijvoorbeeld als de gebruiker ergens naar wil reiken. Het vergrendelmechanisme is (manueel) te bedienen door de begeleider.

Hoe werkt het?

De elektrische borstgordel wordt aangestuurd door een actuator. Via de joystick is de mate van spanning in de borstgordel te reguleren. De gordel heeft een polstering, wat een stabiele en comfortabele druk op de borstkas geeft. Ook heeft de gebruiker zo voldoende bewegingsvrijheid.

Bij hoge kracht kan de gordel niet uit zijn ingestelde positie worden getrokken. Dit geeft de gebruiker een veilig gevoel, zowel in staande als zittende positie. In noodsituaties kan de borstgordel met de hand ontgrendeld worden.

* De genoemde ziektebeelden op deze website zijn bedoeld ter illustratie en zijn niet gericht op één specifiek persoon of één specifieke medische situatie.

Niels Kokkeler
Niels Kokkeler vertelt je graag meer!
Adviseur Mobiliteit