Sta op voorziening (SOV)

In het kort

De sta op voorziening ondersteunt de gebruiker bij de opwaartse beweging van een zittende naar een staande positie. Hierbij worden beide armen ondersteund. De sta op voorziening is bedienbaar via het besturingssysteem van de rolstoel. Bediening door een begeleider is mogelijk.

Voor wie?

De sta op voorziening (SOV) is ontworpen voor mensen met een beperkte sta-functie, die niet zelfstandig kunnen opstaan uit een elektrische rolstoel. Belangrijk is dat zij wel beschikken over een goede rompbalans.

Voorbeelden van mogelijke ziektebeelden* zijn:

  • Gebruikers met reumatische aandoeningen
  • Gebruikers met (ochtend-) spierstijfheid
  • Amyotrofische laterale sclerose (ALS)
  • Multiple sclerose (MS)

Hoe werkt het?

De sta op voorziening is te bedienen met de joystick van de rolstoel of met externe, licht bedienbare schakelaars in het besturingssysteem. Na activatie zakt de voetenplaat naar de grond. Zodra deze contact maakt met de grond, wordt de stoellift geactiveerd. De zitting gaat dan omhoog, waardoor de gebruiker makkelijker zelfstandig kan opstaan. De transferhoogte is individueel instelbaar.

Optioneel kan de rolstoel worden voorzien van transferhendels, die het makkelijker maken om naar voren te schuiven op de zitting. Ook bieden deze houvast en ondersteuning tijdens het transfermoment.

Deze special is uitsluitend bedoeld voor de EVO Lectus vanwege de combinatie van het type zitlift met de sta op voorziening (SOV).

* De genoemde ziektebeelden op deze website zijn bedoeld ter illustratie en zijn niet gericht op één specifiek persoon of één specifieke medische situatie.

Niels Kokkeler
Niels Kokkeler vertelt je graag meer!
Adviseur Mobiliteit