Kinbesturing i.c.m. harnas

In het kort

Door de kin voor-, achter- en zijwaarts te bewegen kan de gebruiker de elektrische rolstoel eenvoudig besturen en alle functies en instellingen bedienen. De positie van de joystick ten opzichte van de kin beweegt altijd mee bij een veranderde zitpositie van de gebruiker. Daarnaast is de bediening nauwkeurig af te stemmen op de individuele hoofdbewegingen en -positie. Ook bediening door een begeleider is mogelijk. De kinbesturing i.c.m. harnas is weg te halen, zodat er ruimte ontstaat voor het maken van een transfer.

Voorbeelden van ziektebeelden* zijn:

  • Hoge dwarslaesie
  • Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)
  • Duchenne Spierdystrofie

Voor wie?

De kinbesturing in combinatie met harnas is ontworpen voor mensen met complexe en/of progressieve ziektebeelden, waardoor zij over een zeer beperkte arm-handfunctie beschikken en niet altijd stabiel kunnen zitten. Zij kunnen een elektrische rolstoel niet bedienen met een conventionele joystick, door bijvoorbeeld onderuitzakken en het niet goed kunnen doseren met fijne motoriek. Belangrijk voor het goed kunnen inzetten van een kinbesturing is dat de gebruiker wel een goede hoofdbalans en voldoende bewegingsbereik (Range Of Motion) in de nek heeft.

Hoe werkt het?

Het harnas wordt bevestigd door deze over de schouders van de gebruiker te buigen. Het bevat twee instelbare gespsluitingen, die aan de achterzijde van het rolstoelframe of de rug van de gebruiker bevestigd worden. De kinbesturing maakt gebruik van een losse joystick, die is aangesloten op het besturingssysteem van de rolstoel. De joystick wordt geplaatst op een bevestigingssysteem aan een harnas. Dit bevestigingssysteem is in hoogte, diepte en breedte instelbaar, waardoor nauwkeurige afstelling rondom de kin mogelijk is.

Door licht bedienbare schakelaars rondom de joystick op het harnas te plaatsen, kan de gebruiker de elektrische rolstoel eenvoudig en licht bedienen en alle stoelfuncties en instellingen beheren. De positie van deze schakelaars, het formaat van de joystick en de benodigde bedieningskracht (8gr/50gr/125gr/250gr) kunnen worden afgestemd op de individuele gebruiker.

Wanneer de kinbesturing teveel inspanning vraagt voor de gebruiker, biedt de proportionele hoofdbesturing mogelijk een geschikte alternatieve oplossing.

* De genoemde ziektebeelden op deze website zijn bedoeld ter illustratie en zijn niet gericht op één specifiek persoon of één specifieke medische situatie.

 

mo-vis produceert besturingssystemen voor elektrische rolstoelen om mensen met een motorische handicap zo goed mogelijk te ondersteunen met praktische en concrete oplossingen. De producten van mo-vis sluiten perfect aan op het elektrische rolstoelen assortiment van Life & Mobility.  We zijn trots dat we samen met mo-vis mogen werken aan innovatieve mobiliteitsoplossingen. 
Niels Kokkeler
Niels Kokkeler vertelt je graag meer!
Adviseur Mobiliteit