Proportionele hoofdbesturing

In het kort

De proportionele hoofdsteun maakt het mogelijk om een elektrische rolstoel en eventueel externe apparatuur met hoofdbewegingen te bedienen. De bediening wordt nauwkeurig afgestemd op de individuele hoofdbewegingen van de gebruiker. Een ingebouwde joystick zorgt voor het nauwkeurig en gedoseerd rijden en sturen. De joystick geeft ook toegang tot overige functies en instellingen van de rolstoel. De hoofdsteun is voor rustmomenten eenvoudig te wisselen met een standaard hoofdsteun.

Voor wie?

De proportionele hoofdsteun is ontworpen voor mensen met complexe en/of progressieve ziektebeelden met een zeer beperkte arm-handfunctie en waarbij kinbesturing teveel inspanning vraagt. Belangrijk is dat zij wel een goede hoofdbalans en voldoende bewegingsbereik (Range Of Motion) in de nek hebben.

Hoe werkt het?

De hoofdsteun is voorzien van zeer licht bedienbare schakelaars en een joystick. De uiteindelijke samenstelling is individueel maatwerk en is afhankelijk van de gevraagde functionaliteiten. Zo bepaalt het gebruikersprofiel het aantal en de plaats van schakelaars en de functies van de joystick.

Door het hoofd achterwaarts te bewegen, activeert de gebruiker de rijfunctie van de rolstoel. De gebruiker kan schakelen tussen voor- en achteruit. Een timer kan deze functie eventueel overnemen. Dankzij de ingebouwde joystick kan de gebruiker, door het hoofd naar links of rechts te bewegen, nauwkeurig en gedoseerd sturen. De benodigde beweging is individueel instelbaar en nauwkeurig aanpasbaar aan de mogelijkheden van de gebruiker.

Met hoofdbewegingen zijn ook de overige stoelfuncties en instellingen te beheren. Eventueel zijn externe apparaten, zoals een spraakcomputer, met hoofdbewegingen aan te sturen.

Bij rustmomenten kan de proportionele hoofdsteun vervangen worden door een conventionele hoofdsteun om het hoofd voldoende te ondersteunen.

 

mo-vis produceert besturingssystemen voor elektrische rolstoelen om mensen met een motorische handicap zo goed mogelijk te ondersteunen met praktische en concrete oplossingen. De producten van mo-vis sluiten perfect aan op het elektrische rolstoelen assortiment van Life & Mobility. We zijn trots dat we samen met mo-vis mogen werken aan innovatieve mobiliteitsoplossingen. 
Niels Kokkeler
Niels Kokkeler vertelt je graag meer!
Adviseur Mobiliteit