Verlichting middels piko buttons

Voor wie?

Bij deelname aan het verkeer is het belangrijk dat gebruikers de verlichting van de rolstoel kunnen bedienen. Het activeren van de verlichting door middel van piko buttons is ontworpen voor gebruikers met een beperkte hand-arm functie, waarbij het indrukken van de knoppen op de joystick lastig is.

Voorbeelden van mogelijke ziektebeelden* zijn:

  • Repetitive Strain Injury (RSI)
  • Ziekte van Parkinson
  • Gebruikers met reumatische aandoening

Alternatieve bediening voor verlichting en knipperlicht

Deze special maakt het mogelijk om met subtiele drukbewegingen de verlichting aan- en uit te zetten. De bediening wordt nauwkeurig afgestemd op de individuele gebruiker. De schakelaar wordt individueel gepositioneerd en rechtstreeks aangesloten op het besturingssysteem van de elektrische rolstoel.

Hoe werkt het?

De gebruiker kan de verlichting met drie schakelaars apart van de joystick bedienen. De middelste schakelaar – ook wel piko button genoemd – zet de voor- en achterverlichting aan en uit. Met de buitenste twee schakelaars activeert de gebruiker het linker- en rechterknipperlicht.

De drie schakelaars worden binnen handbereik geplaatst, bijvoorbeeld achter de joystick, aan de armlegger zonder joystick of op het werkblad. Ook is het mogelijk om de button zo te plaatsen dat de gebruiker de schakelaars met de niet-dominante hand kan bedienen. Zo is de verlichting eenvoudig te activeren, wat de veiligheid in het verkeer bevordert.

* De genoemde ziektebeelden op deze website zijn bedoeld ter illustratie en zijn niet gericht op één specifiek persoon of één specifieke medische situatie.

 

Niels Kokkeler
Niels Kokkeler vertelt je graag meer!
Adviseur Mobiliteit